پرنده های مورد استفاده در پهپاد فتوگرامتری
یکی از مواردی که اکثر افرادی که قصد دارند به حوزه پهپاد فتوگرامتری ورود کنند از آن غافل اند، انتخاب پرنده مناسب جهت امور نقشه برداری است. دقت کنید که تصویر برداری جهت تولید نقشه با فیلمبرداری مراسم، بسیار بسیار متفاوت است. در کاربردهای نقشه برداری، پرنده می بایست مدت زمان زیادی را در آسمان به پرواز مشغول باشد و از همه مهمتر این است که در این مدت زمان می بایست با حداکثر فشار بر موتورهای خود کار کند.
علاوه بر این معمولا امور نقشه برداری در مناطق غیر مسقف و بیابانی است که در این مناطق شرایط جوی نظیر وزش باد، بسیار متغیر است.
با توجه به این مقدمه کوتاه که اهمیت دقت در انتخاب پرنده را نشان می دهد، به تشریح انواع پرنده های مورد استفاده در پهپاد فتوگرامتری و بررسی مزایا و معایب هر یک می پردازیم.
پرنده های مورد استفاده در پهپاد فتوگرامتری
اصولا پرنده ها از حیث نشست و برخاست و وضعیت ظاهری به دو دسته ی پرنده های عمود پرواز و بال ثابت تقسیم می شوند.
پرنده های عمود پرواز:
از آن جهت که در ساخت این نوع پرنده ها از چند موتور استفاده می شود، به آنها مولتی روتور نیز گفته می شود. این نوع پرنده ها جهت نشست و برخاست به باند و فضای زیاد نیازی ندارند و می توانند در محل خود به صورت کاملا عمود و یا مورب از زمین بلند شده و بنشینند. به دلیل همین وضعیت نشست و برخاستی می توان از آنها در فضاهای شهری به خوبی بهره برد.
علاوه بر این موارد باید دقت شود که در این نوع پرنده ها از حداقل ۴ تا به طور معمول ۸ موتور استفاده می شود. به دلیل تعدد موتورها، مصرف باطری در این نوع پرنده ها بیشتر است و به همین جهت مدت زمان کمتری را نسبت به پرنده های بال ثابت می توانند پرواز کنند. مدت زمان پروازی در این نوع پرنده ها به نوع باطری، جنس موتورها، وزن پرنده و شرایط جوی نظیر سرعت و جهت باد، فشار هوا و ….بستگی دارد.
در عمود پروازهایی که ۶ و یا ۸ موتور دارند، این امکان وجود دارد که با خاموش شدن یک موتور، دیگر موتورها پرنده را به حالت معلق درآورد و از سقوط آن جلوگیری می کنند. علاوه بر این، پرواز با این پرنده ها و هدایت آنها به مراتب از هواپیماها آسان تر می باشد.
پرنده های بال ثابت
در ساخت این نوع پرنده ها، تنها از یک موتور الکتریکی استفاده شده است و معلق بودن پرنده در فضا بوسیله بالهای آن امکان پذیر است. به همین دلیل به این نوع پرنده ها، بال ثابت یا هواپیما گفته می شود. به دلیل استفاده از یک موتور در پیشران این پرنده ها، مصرف باطری به نسبت عمود پروازها بسیار کمتر است و همین امر سبب می شود که مدت زمان بیشتری پرواز کنند. لازم به ذکر است که علاوه بر مورد فوق، به دلیل استفاده از بال در ساخت این پرنده ها، همان یک موتور نیز به صورت مداوم کار نکرده و در برخی موارد از دور موتور آن کاسته شده و یا خاموش نیز می شود.
باید توجه شود که این پرنده ها جهت نشست و برخاست به فضای نسبتا زیادی احتیاج دارند. به همین دلیل در اکثر موارد نمی توان از آنها در مناطق شهری بهره جست. مگر آنکه پرنده را در بیرون از شهر از زمین بلند کرده و هنگامی که به ارتفاع مطلوب رسید به بالای سطح شهر هدایت نمود. این امر مستلزم آن است که امنیت پرنده از راه دور ممکن باشد.
ذکر این نکته در اینجا التزامی است که پرواز با چنین پرنده هایی به تبحر بیشتری نسبت به مولتی روتورها احتیاج دارد، اما در برخی موارد، پرنده ها تجاری ای وجود دارد که تمامی موارد از قبیل نشست و برخاست و هدایت پرنده بر روی منطقه به صورت اتوماتیک انجام می شود. در صورتی که خلبان خودکار (Auto pilot) این پرنده ها به خوبی تست شده باشد، استفاده از آنها جهت افراد آماتور بلامانع می باشد.
جمع بندی
با توجه به مطالب ذکر شده می توان گفت که دو مقوله ی امنیت پروازی و مدت زمان پرواز در انتخاب پرنده بسیار حائز اهمیت است. پرنده های بال ثابت به نسبت عمود پروازها از امنیت بیشتری برخوردارند اما پرواز با مولتی روتورها کمی ساده تر است( مگر آنکه از هواپیماهایی با خلبان خودکار مطمئن استفاده شود.)دقت شود که جهت استفاده از این پرنده ها در مناطق شهری، می بایست از صحت و سلامت و امنیت پرنده بسیار مطمئن بود تا موجب روز خسارتهای غیر قابل جبران نگردد.
پس به طور کلی می توان بیان کرد که در هنگام خرید یک پرنده به پارامترهایی نظیر کیفیت قطعات ( امنیت پرواز)، مدت زمان پرواز، سهولت هدایت پرنده، موارد استفاده از آن ( منطقه شهری یا غیر شهری) و … می بایست بسیار توجه نمود.